Gå videre til hovedindholdet

Kender du egentlig historien om Mors Dag?

Det der med at give blomster, chokolade eller måske et gavekort til den dejligste massage er faktisk slet ikke begyndelsen på historien om Mors Dags oprindelse.


I disse valgtider synes jeg det er vigtigt at huske, at kvinder jo ikke altid har haft de samme rettigheder som mænd, blandt andet retten til at kunne deltage på lige fod med mænd ved valg til nationale parlamenter.

Ideen om at fejre kvinder og mødre stammer - som så mange andre traditioner- fra USA, hvor den amerikanske forfatterinde og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe fra Boston i USA i 1870 udsendte en proklamation.

Hun ønskede at støtte og forene kvinder i kamp for bedre forhold, blandt andet stemmeret. Hendes proklamation udtrykte ønske om fred og et ønske om oprettelse af en særlig Mors Dag.

Julias proklamation og kamp for kvinders rettigheder inspirerede i høj grad Anna Jarvis som senere startede dagen til ære for sin egen mor Ann Marie Jarvis – og alle andre – mødre og det arbejde, de udfører.

Den 12. maj 1907 blev der afholdt et fint mindearrangement for Ann Marie Jarvis i St. Andrews kirken i Grafton. En kirke som Anna Jarvis’ far havde været med til at bygge.

Allerede året efter afholdtes den allerførste officielle Mors Dag gudstjeneste, og i 1914 proklamerede den amerikanske præsident Woodrow Wilson, at dagen fremover skulle være officiel helligdag og flagdag, og meget gerne markeres med en hvid nellike i knaphullet.

Den hvide nellike var nemlig Anna Jarvis’ mors yndlingsblomst og spørger man en blomsterhandler, markerer de hvide nelliker en afdød mor og den lyserøde en markering af en mor, der stadig er levende.


Forskellige arrangementer til støtte for kvinder blev herefter afholdt hvert år i maj og spredte sig i årene efter fra lokalsamfund til lokalsamfund og videre ud fra land til land.

I USA og i Danmark er det altid mors dag på den samme dag i maj, nemlig den 2. søndag i maj. Det er således ikke altid den samme dato. Andre lande har valgt anderledes.

I Danmark hænger Mors Dag og Mødrehjælpen på en måde sammen - vidste du det?

Mors Dag i Danmark stammer helt tilbage fra 1929, hvor rigsdagsbetjent Christian Svenningsen fik en super god ide.

I 1911 udvandrede han til USA, og som soldat i den amerikanske hær deltog han i 1. verdenskrig. Soldaterkammerater fortalte ham om den nye amerikanske mærkedag og han bragte ideen til Danmark gennem foreningen ”De Allieredes Danske Vaabenfæller”.

Christian Svenningsens ide var, at der på dagen, den 12. maj, blev samlet penge ind til fordel for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn.

Den 12. maj 1929 var dagen, hvor det første Mors Dag arrangement så dagens lys i Danmark ved en blomsterudstilling i Forum.

Mødrehjælpen fik senere hen støtte fra Mors Dag arrangementer.

Der gik ikke mange år før dagen blev markeret langt mere kommercielt, en dag hvor den der ganske særlige kvinde i ens liv bliver fejret med blomster, chokolade, eller måske en dejlig massage?

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Vil dine nytårsforsætter mon lykkes denne gang?

Hvis ikke, så kan jeg hjælpe dig på vej Du har måske allerede en smule skyldfølelse, når du læser dette… Især hvis du, som så mange andre, har lovet dig selv, at i det nye år er slut med at ryge, drikke for meget, at spise for meget kød - især de der gode burgere , som man altid lige kan nuppe en enkelt af på vej hjem fra arbejde. Du har måske lovet dig selv at træne op til en halvmaraton sidst på sommeren eller starte hver morgen med yoga og gymnastik? Uanset hvad du har lovet dig selv - ofte i en tilstand som gør dig ude af stand til at bestå en spiritusprøve de første par døgn - så falder du med stor sandsynlighed tilbage til sidste års adfærd. Faktisk viser indtil flere undersøgelser, at 9 ud af 10 ikke når i mål med de nytårsforsætter, de satte sig. Og ja … jeg indrømmer gerne, at jeg tidligere også har været blandt de 9 førstnævnte, men nu har fundet noget, der virker for mig. Men hvorfor har vi egentlig så svært ved at gøre de ting, som vi ellers godt ved er godt f

BERLIN - Ich liebe dich ...

BERLIN - Ich liebe dich ... En af de store årligt tilbagevendende begivenheder, der rækker så langt tilbage, at man vel nærmest nu må kalde det for en tradition, er turen til Berlin. Selvom det denne gang var det længste ophold vi har haft i Berlin, så er det altid for kort. Afskeden gør altid én noget sørgmodig. Men så har man jo alle de dejlige oplevelser at tænke tilbage på ... og ikke mindst de mange fantastiske tøj, sko og andet køb, som fylder kufferten så godt op, at man må frygte det værste, hvis den sprang inden hjemkomsten. Oplevelser ja ... Dem har der været mange af også denne gang ... Og jo da, selvfølgelig besøgtes de mange traditionsrige turistfælder, som altid skal ses - for ellers har man jo ikke været der (red. Berlin). Brandenburger Tor , Alexanderplatz og KaDeWe er altid et besøg værd. Men det er nu kærligheden til en bestemt bydel, som også denne gang trak så meget, at meget af tiden blev tilbragt der - nemlig Kreuzberg.    Hvis du

Gør din Halloween uhyggelig hyggelig i år

At bage småkager altid hyggeligt. At smage dem efterfølgende er endnu mere hyggeligt. En af de traditioner vi har taget til os omkring Halloween er at bage nogle småkager, der er formet som nogle klamme fingre. De skaber altid glæde i familien og er med til at skabe hygge. Denne opskrift giver dig 30-40 lækre småkager. Det er en meget nem opskrift, også selvom du ikke er "fingernem" ... Det skal du bruge til dine fingerkager 400 gram hvedemel 80 gram sukker 20 gram vaniljesukker 200 gram smør en knivspids salt 30-40 smuttede mandler (en per finger) Syltetøj (jordbær eller hindbær. Det du bedst kan li', men det skal bare være rødt) Sådan gør du Bland hvedemel, sukker, vaniljesukker, smør og salt sammen til en dej. Lad dejen hvile i køleskabet i en halv times tid. I mellemtiden kan du så skolde og smutte mandlerne. Del nu dejen i 2 lige store dele og del derefter hvert stykke i 15-20 mindre stykker. Hvert stykke formes nu som en finger (brug eventuelt